
Vyvážená strava – rovnováha energií Jin a Jang
Zdravý životní styl neodmyslitelně souvisí s vyváženou stravou. Jednou z metod, jak rovnováhy v jídelníčku docílit, je volit a kombinovat potraviny na základě energie, kterou vyjadřují.
Síla Jin a Jang
Učení o dynamice a změnách energie v přírodě vychází z více než 4000 let staré čínské Knihy proměn, v originále zvané I-ťing. Tento spis pojednává o přirozených cyklech (tj. biorytmech), které probíhají v nás i ve světě kolem. Hybnou silou je energie, jež nabývá různých kvalit. Pohybuje se na škále od extrémního Jinu po krajní Jang.
Jin je energie ženská. Svůj charakter propůjčuje zimě a noci. Přináší chlad, tmu, zpomalení, útlum a uvolnění. Protipólem Jinu je Jang, energie mužská. Ta dominuje létu a dnům od východu do západu slunce. Vyznačuje se teplem, světlem, rychlostí, aktivitou a tendencí stahovat.
Jin a Jang prostupují celý vesmír. My lidé jsme jako součást přírody přednastaveni k tomu, abychom jednotlivé biorytmy respektovali a přizpůsobovali se jim včetně stravy, kterou konzumujeme. Pokud tyto zákonitosti ignorujeme, ocitá se náš organizmus v nerovnováze. Tělo se rychleji opotřebovává a objevují se zdravotní problémy.
Základní dělení potravin
Stravu běžné populace lze rozdělit do tří skupin, tj. na potraviny jinové, jangové a bez extrémního dopadu, tzv. bezpečné. Jinová strava ochlazuje, zpomaluje a uvolňuje. Do této kategorie spadají alkohol (jakož i drogy a léky), cukr, med, oleje, veškeré ovoce, mléko a většina mléčných výrobků. Potrava jangová zahřívá, vysušuje, nabuzuje a stahuje. Typicky jangovými potravinami jsou sůl, vejce, maso a tvrdé sýry. Příjmem extrémních potravin namísto vyvážené stravy uvádíme tělo do energeticky nerovnovážného stavu. To pak v zájmu obrany začne vyžadovat vyvážení. Z tohoto důvodu máme např. po výrazně slaném pokrmu chuť na něco velmi sladkého. Střídání extrémů je zátěžové. Orgány se rychleji opotřebovávají, a navíc vzniká riziko nadměrného příjmu potravy, jehož následkem bývá nadváha, potažmo obezita.
Základem vyvážené stravy by proto měly být potraviny označované jako bezpečné. Jedná se o obiloviny, luštěniny a zeleninu, v menší míře též o ořechy a olejnatá semena I tyto potraviny samozřejmě vynikají specifickou energií. Nicméně ta zde není natolik výrazná, aby zásadně narušila naši energetickou bilanci. Na druhou stranu nelze opomenout, že existují rozdíly v charakteru energie mezi jednotlivými zástupci (např. u obilovin platí, že jangová pohanka je mnohem vhodnější v zimě, zatímco v létě nám lépe svědčí konzumace jinové kukuřice). Proto i v případě těchto bezpečných potravin není vhodné zařazovat je nahodile, aniž bychom předem uvážili, jakou energii právě potřebujeme.
Úprava potravin
Při sestavování vyváženého jídelníčku nejde pouze o rovnováhu energií použitých surovin. Svou podstatnou roli hraje též příprava. Postupy, při nichž se uplatňuje voda, pára, chlad či fermentace zvyšují jinový charakter stravy, kdežto teplo, var, tlak a časově delší úprava posilují Jang. Nejvíce jangovými úpravami jsou pečení a restování na sucho. Oproti tomu příprava čerstvých šťáv a mražení představují krajně jinové postupy. Budeme-li např. upravovat kořenovou zeleninu, jež je mezi druhy zeleniny nejvíce jangová, v páře, zvýšíme její jinový (ochlazující) charakter. Tím docílíme úpravy vhodné především pro letní měsíce. V zimě je naopak žádoucí kořenovou zeleninu vařit nebo zapékat, čímž se zvýší její jangový (zahřívací) potenciál.
Hlavní pravidla vyvážené stravy
- Základem výživy jsou obiloviny, luštěniny a zelenina.
- Stravujeme se v takové míře, abychom pokryli potřeby organizmu, ale nevytvářeli přebytky.
- Dbáme na rozmanitost a estetiku servírování. Jídlo není jen výživa, má být též potěchou oka i duše.
- Stravu měníme s ohledem na roční období, denní cyklus (dopoledne se aktivujeme, k večeru zklidňujeme), aktuální zdravotní stav a psychické rozpoložení.
- Ženy přirozeně posilují svůj jinový charakter, zatímco muži doplňují více jangovou energii.
- Upřednostňujeme potraviny typické pro klimatické pásmo, ve kterém žijeme. Preferujeme sezónní produkty.
- Potraviny vhodně kombinujeme (např. nekonzumujeme obiloviny společně s ovocem – jednoduchý cukr z ovoce zabraňuje správnému trávení škrobů z obilovin).
- Dopřáváme si stravu v různých formách. Ideálně v rámci každého denního jídla kombinujeme vícero podob úpravy – od tekuté po křupavou.
Facebook: Kartář Online
Mějte přehled o nových článcích, zapojte se do soutěží a kvízů
Instagram: Kartar_online
Uvažujte nad svým životem díky citátům